A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon az Európai Szociális Hálózat (European Social Network) által kiírt „Szociális Szolgáltatások Díja 2020 (ESSA) pályázaton az „Innovációs Díj” kategóriában döntős lett. A világjárvány miatt a díjátadó ünnepségre december 4-én online keretek között került sor Brüsszelben. Bár nem a berzencei intézmény lett az első, Szőke József intézményvezető mégis óriási szakmai elismerésnek tekinti már a döntőbe jutást is, hiszen az idén közel 30 európai és Európán kívüli országból több mint 100 pályázat érkezett be.

Az Európai Szociális Hálózat a világ 35 országban több mint 140 tagszervezettel működik együtt, és több mint 1.000.0000 vezető szociális szolgáltató szakembert tömörít.

Az ESN küldetése, hogy minőségi szociális szolgáltatások biztosításával segítsen a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai életének megváltoztatásában. Ennek érdekében az Európai Szociális Hálózat (ESN) összehozza azokat, akik helyi szinten kulcsszerepet játszanak a létfontosságú ellátások és támogatások kialakításában és annak biztosításában, hogy tanuljanak egymástól és tapasztalataikkal, illetve szakértelmükkel hozzájárulhassanak egy hatékony európai és nemzeti szociálpolitika kiépítéséhez. Az ESN-ről a www.esn-eu.org/about-esn-hu honlapon lehet még részletesebb információkat találni.

– Milyen út vezetett idáig?kérdeztük Szőke József intézményvezetőt.

– Az intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az ESN-nek 2014 óta rendes tagja. A 2014-es belépéskor már javában folyt a berzencei kastélykiváltási projekt, a támogatott lakhatásra történő felkészülés. Az akkori főigazgatónak, Bátori Zsoltnak köszönhetően lehetőségünk volt megismerkedni az olaszországi Triesztben folyó pszichiátriai közösségi modellel és a Franco Basaglia olasz pszichiáter által kidolgozott trieszti modellt követve valósítottuk meg a berzencei pilot projektet. 2015-ben nemzetközi konferenciát szerveztünk „Páciens – Kliens – Partner”címmel, 2016-ban az újvidéki Zombor városában rendezett nemzetközi konferencián mutattuk be a berzencei támogatott lakhatást. 2017-ben meghívást kaptunk az Európában dolgozó (francia, olasz, svájci és magyar) pszichiáterek által szervezett „Dívány a Dunán” című budapesti konferenciára, ahol egy pszichiátriai beteg lakóval együtt mutatkoztunk be. 2018-ban a Triesztben megrendezésre kerülő nemzetközi WHO konferencián, majd 2019-ben Bécsben az ESN által szervezett konferencián Szollár Zsuzsanna önkéntes segítőnk, egykori szervezetátalakítási kulcsmentorunk és „jószolgálati nagykövetünk” képviselt bennünket, ahol a berzencei projektről tartott tematikus előadást. Ő hívta fel a figyelmünket az idei ESN pályázatra is.

– Magyarországról egyedüliként a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon pályázott erre a rangos szakmai elismerésre a „Közösségi Innováció Berzencén” című projekttel. Mit kell tudni erről a projektről?

– A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon egy új típusú közösségi szolgáltatást működtet mentálisan sérült felnőtt emberek számára Berzence nagyközségben. A projekt keretében egy zárt, pszichiátriai betegeket ápoló, gondozó intézményből (kastélyból) az ott lakó 120 ellátott, 6-12 fős családi házakba és egy 15 apartmanból álló házba költözött ki. A családias otthonok mellett egy a helyi polgárok számára is nyitott szociális szolgáltató központ biztosítja a napi workshopokat, fejlesztéseket, terápiákat és a védett munkahelyi, illetve fejlesztő foglalkoztatást. A tudatos helyi társadalmi inklúziónak, a profi szakmai támogatásnak és szemléletváltásnak köszönhetően a „volt pszichiátriai beteg páciensek” a település hasznos és független, a részvételi demokráciába bevont polgáraivá váltak, képesek dolgozni, fejlődni és cselekvőképességük mértékéig dönteni saját életükről. Mi őszintén hisszük, hogy: „A szabadság gyógyít!”

– Nyilván e döntős hely is annak elismerése, hogy megfelelő irányt választottak. Hány fordulós volt a pályázat?

– A pályázati folyamat három fordulós volt. Az első fordulóban az ESN titkársága ellenőrizte, hogy a benyújtott pályázatok megfelelnek-e az előírt kritériumoknak és 80 pályázatot engedett tovább. Az általunk benyújtott pályázat az első fordulón továbbjutott. A második fordulóban az ESN titkársága 25 ország 58 pályázatát továbbította a Szakértői Kiválasztó Bizottságnak, akik a pályázatok értékelése után az egyes kategóriákban összeállítottak egy-egy döntős listát (5x6 pályázat), melyből kategóriánként 1 pályázat lett a díjazott. A berzencei pályázat az Innovációs Díj kategóriában a kiválasztott döntős listán a 6 pályázatból a harmadik helyen szerepelt. Ebben a kategóriában rajtunk kívül egy szlovákiai egy írországi és három spanyolországi pályázat versenyzett. A harmadik forduló november 5-én indult egy újabb szakértői bírálattal és egy közönségszavazással kombinálva. A nyertest a bíráló bizottság által adott pontszámok és a nyilvános online szavazás útján leadott szavazatok alapján választották ki. A bírák szavazata 65%-ot, a nyilvános szavazás eredménye pedig 35 %-ot jelentett a végső szavazásnál. A pályázatokra mindösszesen 25 ezren szavaztak. Ezúton is köszönöm a ránk leadott szavazatokat, biztatást és támogatást mindazoknak, akik nagyra értékelik a munkánkat. Az értékelő, díjkiosztó ceremónia meghívásos alapon, virtuális térben zajlott le. Végül a mi kategóriánkban az egyik spanyol pályázat nyert, mi döntősök pedig egy tanúsítványt kaptunk az alábbi szöveggel: „Ezzel a dokumentummal igazoljuk, hogy a Szeretet Szocialis Otthon, Somogy Megye, Magyarország a „Közösségi innováció Berzencén” projekt bemutatásával az Európai Szociális Szolgáltatások Díj döntőjébe került, a Társadalmi innováció kategórián belül. Ez a minősítés számomra azt jelenti, hogy intézményünk szakmailag jó úton jár. Jelenti azt is, hogy a nemzetközi szociális szakmai színtéren is van keresnivalónk, elismerést szerezve az intézménynek és a fenntartónak egyaránt. Az első lakásba egyébként 2015. karácsonya előtt költöztünk ki. Az elmúlt öt évben a támogatott lakhatásban élő, szolgáltatásainkat igénybe vevő 120 mentálisan sérült ember, egy minőségileg magasabb szintű életet élhetett meg. Ez megnyugvást, örömet jelent nekik és hozzátartozóiknak is.

L. S.

Képgaléria: