4.jpg

Huszonhárman díszoklevelet, hatan főigazgatói dicséretet kaptak Kéthelyen
A Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona volt a házigazdája idén is a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság somogyi munkatársainak rendezett oklevélátadó ünnepségének. November 12-én, a Szociális Munka Napján huszonhárom díszoklevelet és hat főigazgatói dicséretet adtak át.
A kéthelyi intézmény Dominó kórusa – amelyben együtt énekel ellátott és munkatárs – Bródy Mit tehetnék érted című dalával alapozta meg az ünnepség hangulatát, majd Udvardy Mónika ellátott - Aranyosi Ervin: Mosoly utca című versét szavalta el. Elsőként Tóth László Norbert, az SZGYF Somogy megyei Kirendeltségének vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.


,,Aki letöröl egy könnyet, / Aki látta mások mosolyát, / Aki hozzájárul ahhoz, / Hogy egyszer majd szerte a földön / Boldogság lesz embernek lenni, / Az már nem élt hiába" – idézte Goethét, majd kiemelte: A szociális munkásnak nem lehet rossz napja, hiszen tőle mindig segítséget kérnek és várnak, és mindezt mosolyogva kell tennie. Az Önök munkája „szeretetszolgálat”, amelynek középpontjában az ember áll. Az emberi testtel és lélekkel foglalkozni pedig hatalmas művészet és óriási feladat. Aki a rászorulóknak ad, adománya kétszeres. Az igazgató nyomatékosította: A szociális munkások tudják, hogy nincs ideálisan jó társadalom és ideálisan jó ember. Adott társadalom és adott időben élő emberek vannak, és minden időben voltak, vannak és lesznek emberek, akik nem tudnak lépést tartani a változásokkal. A szociális munkások hivatása az, hogy a lemaradók, a botladozók hátrányait és szenvedéseit csökkentsék. Ésszel és szívvel.
Ezt követően a Somogy Megyei Kormányhivatal részéről dr. Vörös Gyula főosztályvezető mondott köszönetet a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben dolgozók áldozatos tevékenységéért.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Bátori Zsolt, az SZGYF főigazgatója, aki ugyancsak fejet hajtott az ágazatban dolgozók nem túl könnyű szolgálata előtt. Arról is szólt, hogy országszerte jelentős Európai Uniós projektekkel járulnak hozzá az intézményi feladatellátás színvonalának növeléséhez, s a főigazgató kiemelte a Nő az esély című, a roma származású nők felzárkóztatását és újbóli munkába segítését célzó projektet is, mely során mintegy 1000 roma hölgy állhatott munkába.
A somogyi kirendeltség munkatársai közül huszonhárman vehettek át díszoklevelet. Főigazgatói dicséretben pedig hatan részesültek. Bejelentették: Gilikter Gabriella, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona igazgatója délelőtt az Iparművészeti Múzeumban rendezett központi kitüntetési ünnepségen Szociális Munkáért díjat vett át több évtizedes, szívvel-lélekkel végzett tevékenységéért.
Az elismerésben részesülteket Balázs Izolda kaposvári énekművész lírai összeállítással köszöntötte, majd Gilikter Gabriella a kitüntetettek nevében mondott pohárköszöntőt.