Az átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítése is a kormánycélok egyike. Erre 3, 8 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amelyből 53 millió forintot a berzencei Szeretet Szociális Otthon Drávakastély telephelye rehabilitációs részlegére fordítanak. Erről is beszélt a június 6-án a drávatamási telephelyen rendezett workshopon Lőrincz Sándor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének társadalmi kapcsolatokért felelős referense.

A megnyitót követően Szőke József igazgató az elmúlt öt év rehabilitációs tevékenységét vette nagyító alá. Mint mondta, sokat léptek előre a képzés terén, önismereti foglalkozás, konfliktuskezelés éppúgy életük része, mint a bibliaterápia, a rekreáció, a kézműves tevékenység, és húsz személy közül többen visszatérhettek az önálló életbe. Nyomatékosította: a szabadság kézen fogva jár a felelősséggel, ám az utógondozás tapasztalataival elégedettek. A drávatamási beruházás három épületet érint, amely a lakók életkörülményeit jelentős mértékben javítja. Az intézmény korszerűsítését célzó projekt keretében a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületével köttetett együttműködési megállapodás. Hegedűs Lajos, a 40 éve 19 fővel alakult, ma már több mint 3000 tagot számláló egyesület elnöke nagy ívű előadásában múltról és jelenről beszélt, számos ellátási formát, szolgáltatást felsorakoztatva, remekül illusztrálva a folyamatos fejlődést. Mint mondta, 220 munkatársuk és az önkéntes segítők Kaposváron, Tabon, Marcaliban, Nagyatádon és Barcson intézményi keretek között foglalkoznak sérült, súlyos fogyatékossággal élőkkel, akik közül a rehabilitációnak köszönhetően emberibb életet élhetnek, közülük sokan önálló keresettel rendelkeznek, hiszen legfőbb missziójuk: önálló élet felé segíteni a rászorulókat.

 

Az otthonlakók, a munkatársak és a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviseletében megjelentek megtekintették a berzencei és a drávatamási ellátottak zenés műsorát. A szakmai napon részt vett Sabacz József, Drávatamási polgármestere is, a szabadtéri rendezvény házigazdája Rajnai Zoltán részlegvezető volt.

 

Képgaléria: