Százmillió forintból újul meg a segesdi Gondviselés Szociális Otthon szabási telephelye – hangzott el azon workshopon, amelyet az intézményben rendeztek. A megyei kórház hajdani, Tallián-kastélyban kialakított „elfekvője” huszonegy esztendeje szenvedélybetegek rehabilitációs részlegeként működik. Az ötven személy elhelyezését biztosító épület rekonstrukcióját a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azért szorgalmazta, mert a kastélytető régen megérett már a cserére, csakúgy, mint a nyílászárók, de felújítják a vizesblokkokat és kialakítanak egy akadálymentesített fürdőszobát is.

Csépányi Gabriella szociális menedzser, a fővárosi székhelyű Diótörés Alapítvány elnöke saját, állami feladatot ellátó, az elmúlt negyed század alatt folyamatosan gazdagodó intézményhálózatukról beszélt, bemutatva az általuk fenntartott lullai Diófa Rehabilitációs Otthont is. Mint megjegyezte, többnyire utcán élő hajléktalanokkal foglalkoznak, akik ételt, ruhát, jó szót, szeretetet kapnak tőlük. Munkatársa, Sipos András a támogatott lakhatásról mint újszerű ellátási formáról osztotta meg gondolatait. Nemes Zita, a házigazda segesdi Gondviselés Szociális Otthon vezetője széles spektrumú, hétféle profillal működő, 696 férőhelyes, a székhelyintézményen kívül további négy telephellyel működő otthonhálózatukról szólt, egyebek mellett azt nyomatékosítva: a szabási szenvedélybetegek gyógyulásában jelentős szerepet kap az ellátottak foglalkoztatása, a munkaterápia, valamint a közösségteremtés, a társadalmi kapcsolatépítés, a kulturális-irodalmi-hitéleti programok sora. Ezt követően az otthonlakók műsorát tekintették meg a szakmai rendezvény résztvevői, majd három, immár a gyógyulás útjára tért ellátott megrendítő tanúságtétele hangzott el.

A workshop második felében az igazgatónő bemutatta a patinás kastélyépületet, amelynek korszerűsítési munkálatai még az idén befejeződnek, s így az ellátottak komfortosabb környezetben élhetnek majd.

Lőrincz Sándor

Képgaléria:

DSC_0334_Kzepes.jpg DSC_0336_Kzepes.jpg DSC_0337_Kzepes.jpg

DSC_0338_Kzepes.jpg DSC_0339_Kzepes.jpg DSC_0340_Kzepes.jpg

DSC_0341_Kzepes.jpg DSC_0342_Kzepes.jpg DSC_0344_Kzepes.jpg

DSC_0350_Kzepes.jpg DSC_0352_Kzepes.jpg DSC_0353_Kzepes.jpg

DSC_0354_Kzepes.jpg DSC_0355_Kzepes.jpg DSC_0356_Kzepes.jpg