A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) idén minden eddiginél szélesebb körben indította el országosan a Magyarok Kenyere Program 15 millió búzaszem jótékonysági akciót. Somogyban mintegy 25 tonna gabonát sikerült összegyűjteni az adakozó szándékú gazdák segítségével.

A felajánlott gabonából őrölt liszt felhasználásával számos hátrányos helyzetben lévő személy asztalára kerülhet friss pékáru, amely a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy megyei intézményeiben élők részére osztják szét az elkövetkezendő 2-3 hónapban.

Nábrádi Csilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgató-helyettese – az adományból részesülő szociális intézmények és saját maga nevében is – köszönetet nyilvánított a szervezőknek, hogy az eddigi évekhez hasonlóan, idén is gondoltak rájuk.

Szabó Tamás elmondta: az idei év változást hozott, a MAGOSZ átvette a programot, de továbbra is szoros együttműködésben dolgoznak a Kamarával. 2019-ben Somogyban összesen 13 gyűjtőponton, a több mint 250 helyi gazda nagylelkű felajánlásainak köszönhetően, mintegy huszonöt tonna búza halmozódott fel, amelyet – liszt formájában - a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy megyei intézményeiben élőknek osztanak szét. Az összegyűjtött búzából tizenhat tonna lisztet állítottak elő, amelynek őrlését Barcson, Somogy megye egyetlen „újjászületett” malmában végezték, teljesen térítésmentesen – ismertette a MAGOSZ elnöke.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő elmondta: a Magyarok Kenyere Program nemcsak az összegyűjtött búzáról és annak mennyiségéről szól, hanem nagyon fontos üzenetet hordoz. Egy közösséget alkotunk, senki sincs egyedül, segítünk, ha baj van – magyarázta. Somogyban az árvák, az idősek, a nehéz szociális helyzetben lévők számíthatnak erre a közösségre, amely ezzel az összefogással szintén megmutatta mekkora ereje is van – hangsúlyozta Gelencsér Attila.

Dr. Neszményi Zsolt elmondta: a kormányhivatal továbbra is partnerként áll a somogyi gazdák mellé, ezt szolgálja többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával 2017-ben megkötött együttműködési megállapodás is.  A kormánymegbízott hozzátette: több főosztály is érintett a mezőgazdasági ágazatban dolgozók ügyeinek intézésében, legyen szó agrár- és vidékfejlesztést érintő támogatásokról, pályázatokról, élelmiszerlánc-biztonságról, de a foglalkoztatás és a hatósági eljárások kapcsán is a Somogy Megyei Kormányhivatal szakemberei az illetékesek. Dr. Neszményi Zsolt a közösség erejét, annak jelentőségét, valamint a jótékonykodás fontosságát is kiemelte.

A köszöntők után Szabó Tamás átadta az adományozó okleveleket a hat szociális intézmény – Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon, Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon, Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon, Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon – vezetőjének.

 (Somogy Megyei Kormányhivatal)

 Képgaléria: