Adventi családi napot rendezett a segesdi Gondviselés Szociális Otthon. A bensőséges eseményre családtagok, rokonok, gondnokok érkeztek, hogy találkozzanak hozzátartozóikkal, akik az intézmény munkatársaival nemcsak környezetüket, hanem a szívüket is ünneplőbe öltöztették. A fenntartót, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségét képviselő Bacsa-Juhász Szilvia osztályvezető köszöntőjében nem palástolta: maga is meghatódott, hiszen némelyik ellátott tekintetében, arcában, alakjában nagy- és dédszülei vonásai is megelevenedtek. Az ide kerülők nagy része életük javát már leélte, s a hozzátartozók azt szeretnék, ha hátralévő éveikben szerető gondoskodás közepette peregnének napjaik.

A környezet, az intézmény nyújtotta komfort, a folyamatos felügyelet és gondozás jelenti azt a biztonságot, amire az ellátottak vágynak, s amelyet odahaza vélhetően nem tudnának felelősséggel megteremteni a családtagok. Az ünnepi díszbe öltöztetett kastélyépületben verses-zenés-táncos ünnepváró műsorral léptek fel az izgatott otthonlakók és az intézményi dolgozók, és a közönség egy színdarabnak is tapsolhatott, amelyben generációk együttélése kapcsán – megszólítva a lelkiismeretet –, a kivetettség érzése-ténye is megjelent.

Nemes Zita, a segesdi intézmény vezetője egyebek mellett arra utalt köszöntőjében: tele van a szíve örömmel és hálával, hogy ily sok családtag, barát tartja fontosnak, hogy ellátogasson az intézménybe, amely rövidebb-hosszabb ideje az ellátottak valóságos otthona.

Lőrincz Sándor

Képgaléria: