100 millió forintból újult meg a közelmúltban a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon szabási telephelye, de a kastélyépületen kívül a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Drávakastély szociális otthoni telephelyén, Drávatamásiban is befejeződtek a felújítási-átalakítási munkálatok az Európai Unió és a magyar kormány által biztosított, mintegy 53,2 millió forintos pályázati támogatásból.

A szabási műemlék kastélyban – ahol ötven szenvedélybeteg rehabilitációját, társadalomba visszavezetését biztosítják –, az ellátottak és az ott dolgozók komfortérzetének javítását célozta a rekonstrukció. Ennek során akadálymentessé tették az épületet, megjavították a tetőszerkezetet és kicserélték a tetőtéri ablakokat is, de sor került a vizesblokkok korszerűsítésére, valamint a szobák kifestésére is. A projekt keretében, együttműködve a Diótörés Alapítvánnyal, sikeres szakmai napot rendeztek, és a további szakmai együttműködés lehetőségét vették nagyító alá a szakemberek.

A Szeretet Szociális Otthon Drávakastély szociális otthoni telephelyén Drávatamásiban egyebek mellett a tetőhéjazat, valamint a tetőablakok cseréjét végezték el, de akadálymentesítették a vizesblokkot, s az egyik irodaépületből új lakóegységet alakítottak ki, ugyancsak akadálymentesítéssel. A korábban szolgálati lakásként funkcionáló épületben pedig felújították a belső tereket, és kicserélték a nyílászárókat. A 20 pszichiátriai és szenvedélybeteg személy számára ápolást-gondozást nyújtó, rehabilitációs férőhelyek korszerűsítését célzó projekt keretében a berzencei „anyaintézmény” együttműködési megállapodást kötött a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületével, s egy közös szakmai napon adtak számot az otthonlakók mindennapjaira irányuló, közérzetüket javító ellátásról. A drávatamási telephelyen élők zenés műsorral köszöntötték a résztvevőket.

Lőrincz Sándor

 Képgaléria: