Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO-OP Hungary Zrt. az állami gondozásban nevelkedő 8268 különleges ellátást igénylő gyermekeknek. A járványhelyzet a szociális ellátórendszert is új feladatok elé állította, ezek ellátását igyekszik segíteni az összesen 25 millió forint értékű adomány, amelyből csaknem 3 tonnányit a Coop Segély kamionja 285  somogyi gyermek részére juttatott el június 17-én. Az átadás-átvétel a nagyszakácsi művelődési ház teraszán zajlott.

A Coop tudatában van annak, hogy a koronavírus-járvány jelentős pluszterhet ró azokra a szociális intézményekre, amelyek a gyerekek ellátásáról nap mint nap gondoskodnak. A támogatással így a társaság egyben tiszteletét szeretné kifejezni azoknak az ápolóknak, nevelőknek és minden segítőjüknek, akik ezekben az intézményekben áldozatos munkát végeznek a különleges odafigyelést igénylő, nehéz időszakban is. A Coop sajátmárkás alapélelmiszereiből összeállított adománycsomaggal a Coop Segély Alapítvány a gyermekek étkeztetéséhez járul hozzá, segítve azt, hogy az így felszabaduló forrásokat az intézmények más, fontos célokra tudják fordítani. „Mi élelmiszerkereskedelemmel foglalkozunk, ezért adunk élelmiszert, de jól tudjuk, hogy a gyermekek ellátása biztosított az intézményekben” – jelentette ki Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke. 

A Coop Segély kamionja az ország mind a 19 megyéjébe kiszállítja az adományt, a programsorozat a Budapest/Pest megyei régiót lefedő sajtónyilvános eseménnyel indult. Somogy megyébe 285 fő gyermeknek csaknem 3 tonna súlyú élelmiszeradomány érkezett.

„A felmerülő logisztikai és szervezési költségeket ismét a CO-OP Hungary Zrt. vállalta, az adományt ezúttal is tulajdonosaink, régiós vezetőink személyesen adják át minden megyében. A veszélyhelyzet miatt, a gyermekek biztonsága érdekében, ezúttal szakítanunk kell azzal a számunkra kedves hagyománnyal, hogy az átadást az otthonokban élők kis műsora színesíti, és a vezetők a meghívott vendégekkel együtt néhány órát eltölthettek az intézményekben. Az átadásokon ugyanakkor ismét igyekszünk felhívni a közvélemény figyelmét is az itt dolgozók lelkiismeretes munkájára, az összefogás szükségességére, egyben példát szeretnénk mutatni más társaságok számára a segítségnyújtásra” – mondta Pekó László.

„Örülök, hogy a Coop vezetésének tíz évvel ezelőtti felkérését elfogadtam és ezáltal részese lehetek a programnak” – mondta el Dr. Kemény Dénes. A Coop Segély Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott, hogy minden alkalommal személyesen juttatják el az adományokat, és ilyenkor valódi visszaigazolást kapnak arról, hogy jól döntöttek a támogatáspolitika irányáról. „Az alapítványi tevékenységem során döbbenek rá igazán, hogy milyen különböző sorsok vannak, hány helyen van szükség segítségre. Örülök, hogy adhatunk a gyermekeknek.” – fogalmazott Dr. Kemény Dénes.

 

„Nem először van itt az üzletlánc alapítványa a településen, hálásak vagyunk a hosszú távú segítségnyújtásért” – mondta Kövér István Attila. Nagyszakácsi polgármestere szerint az adomány nem csak az étkeztetéséhez járul hozzá, hanem a gyermekek lelkét is építi. 

„Önhibájukon kívüli okokból országszerte összesen 23 ezer gyermek és felnőtt van állami gondozásban, akiknek ellátása közös felelősségünk” – emelte ki Göntérné Dr. Gyirán Szilvia. A Marcali Járási Hivatal hivatalvezetője hozzátette, hogy a társadalmi szerepvállalás a mostani helyzetben különösen fontos.

„A kereskedelmi csoport karitatív programjával értéket teremtett, amit jól bizonyít Dr. Kemény Dénes személye, valamint az, hogy az alapítvány immár 10 éve segíti a különleges szükségletű gyermekeketű” – hangsúlyozta Tóth Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója, majd rámutatott: a támogatás jó célt szolgál, jó helyre kerül és valóban hasznosul.

A Coop Segély kamionján érkező élelmiszer csomagokat Szikulai István, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezető-helyettese vette át.

Az ország 1500 településén 2300 üzlettel jelenlevő Coop üzletlánc tagvállalatai a működési területük közösségének felelős tagjaként a koronavírus-járvány kezdete óta igyekeznek segítséget nyújtani a mostani helyzetben segítségre szorulóknak. Pénz- és élelmiszer adománnyal segítettek kórházakat, a nehéz helyzetbe kerülteket támogató civil szervezeteknek élelmiszert, tisztítószereket juttattak el, az egri kutyamenhelyet pedig 3,6 tonna száraz kutyaeledellel segítette az egyik cég. A legtöbb településen a mai napig biztosítják a helyi önkormányzatoknak és önkénteseiknek a könnyített bevásárlás lehetőségét, amellyel a rászorulók ellátását segítik.

A Coop Segély Alapítvány az üzletlánc egyik országos társadalmi kezdeményezése. A szervezetet a 2010-es nagy árvíz és a vörösiszap-katasztrófa idején hozták létre a bajbajutottak támogatására, amely azóta is élelmiszersegéllyel, konkrét adományokkal igyekszik az önhibájukon kívül bajba jutottak életét megkönnyíteni. Az alapítvány kuratóriumának elnöke a kezdetektől Kemény Dénes, akivel a Coop 1996 óta, a férfi vízilabda válogatott támogatójaként működik együtt. Az elismert szakember az üzletlánc vezetőihez hasonlóan elkötelezett a rászorulók, különösen a gyermekek támogatása mellett. Éppen ezért a szervezet megalakulását követő évben, 2011-ben egy országos támogatáspolitikáról döntött a kuratórium, amelynek fókuszában az állami gondozásban nevelkedő különleges ellátást igénylő gyermekek állnak.

Az elmúlt tíz év eredményeként ez idáig több mint 130 millió forint fordított az alapítvány segítségnyújtásra, ebből 75 millió forint a korábbi évek során a különleges ellátást igénylő gyermekek étkeztetésnek támogatására, valamint több mint 55 millió forint értékű vásárlási utalvány és élelmiszer segélycsomag a legnagyobb katasztrófák idején, pl. az árvíz és a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.

2013 óta a COOP dolgozóin túl bárkinek lehetősége nyílik, hogy adója egy százalékát felajánlja a szervezetnek.

Képgaléria: