Nevelőszülő toborzó napot szervezett február 19-én a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége. A nagybajomi művelődési házban mintegy háromszáz résztvevővel zajló rendezvényen a nevelőszülőknél ifjúvá érett Kovács Mátyás egyetemi hallgató József Attila Tanítások című verséből adott elő részleteket, Csonka Alexandra énekelt, Hőgye Emőke énekes-gitáros csoportja karizmatikus dalokból válogatva, Lélek-hangoló összeállítással lépett fel. Fülöp Attila szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Tóth László Norberttel, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatójával közösen átadta a Lehetetlen nincs országos rajz és kisfilmpályázat somogyi díjait, Keresztné Bezzegh Anita nevelőszülő Érdemes! címmel vallott a nevelőszülői hivatásról, Somos László kaposfői plébános, általános püspöki helynök Kiszeretni belőlük a jót címmel osztotta meg gondolatait. A Lőrincz Sándor vezette kerekasztal-beszélgetésen Tomorné Huber Éva, a marcali székhelyű Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója, Karsa Andrea, a Pünkösdi Gyermekszolgálat főigazgatója és Sanics Gabriella nevelőszülő vették nagyító alá a nevelőszülői hivatást.

 

Alábbiakban az MTI tudósítását közöljük:

 

 

 

– A kormány stratégiai kérdésként kezeli a családok támogatását, ezen belül kulcskérdésnek tartja, hogy segítse a nevelőcsaládokat – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Somogy megyei Nagybajomban kedden.

 

Fülöp Attila a “Befogadlak” nevelőszülői program keretében tartott nevelőszülő-toborzó napon mondott köszöntőjében azt mondta: a nevelőcsaládok azoknak a gyermekeknek nyújtanak kezet, akiket valamilyen okból nem a vér szerinti szüleik nevelnek.

 

Hangsúlyozta: Magyarországon 23 ezer gyermek van a gyermekvédelem rendszerében, nem mindegy, hogy a nevelőszülők munkája révén miként alakul a jövőjük és az ő utódaik jövője, biztonságos, szeretetteljes közegben élhetnek-e, vagy később is a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerre szorulnak.

 

A “Befogadlak” nevelőszülői program azért kezdődött el fél évvel ezelőtt, hogy “beszéljünk a nevelő családokról, meg tudjuk mutatni”, milyen munkát végeznek, mi az a hivatás, amit nevelőszülőként mások helyett is ellátnak – közölte az államtitkár.

 

Fülöp Attila kiemelte, a kormány igyekszik minden támogatást megadni a nevelőszülőknek; 2014-től foglalkoztatotti jogviszonynak minősül a nevelőszülőség, az idén a költségvetésből a tavalyinál 850 millió forinttal több jut a nevelőszülői hálózatok finanszírozására, jövőre pedig bevezetik a nevelőszülői gyedet.

 

A nevelőcsaládok pénzügyi stabilitásának biztosítása mellett a legfontosabb mégis az, hogy legyen elhivatottság, ami a nevelőszülőknek a gyermekekért, a családért, a közösségért, az országért vállalt felelősségvállalásban mutatkozik meg – közölte.

 

Móring József Attila (KDNP) somogyi országgyűlési képviselő azt hangoztatta, hogy ha a nevelőszülő “a családokban megszokott” szeretettel fordul a nevelt gyermekek felé, jó lesz a kapcsolatuk, ami jó lesz a gyermekeknek, s általuk jobb lesz a világ.

 

Czeferner Józsefné (Fidesz-KDNP), Nagybajom polgármestere arról szólt, hogy hatgyermekes családban nőtt fel, ahol a gyermek, az unoka ajándék volt. Szavai szerint a nevelőszülők közügyet szolgálnak, a vér szerinti szülők helyett gondoskodnak a gyermekek bölcsődésbe, óvodába, iskolába járatásáról, mindezt úgy, mintha a sajátjaik lennének.

 

Pirka Mátyás, a Somogyban közösségfejlesztéssel és szabadidős szolgáltatással foglalkozó “Alternaiv” Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon több száz, több ezer gyermek vár szerető otthonra, a nevelőszülőség pedig olyan munkalehetőség, amely megélhetést tud nyújtani családi háttér biztosítását vállaló álláskereső szülőknek.

 

Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy Somogyban mintegy 940 gyermek van gyermekvédelmi gondozásban, közülük mintegy 450-en élnek nevelőszülőknél, többségük 4-6 éves korban talált családra.

 

A nevelőszülő-toborzónapon mintegy kétszáz nevelőszülő és a hivatás iránt érdeklődő vett részt. Több, az MTI munkatársa által megkérdezett nevelőszülő azt mondta: ehhez a munkához a gyerekszeretet mellett elhivatottság és egy olyan igény kell, hogy valakit sok gyermek vegyen körül.

 

– MTI –

 

 

Fotó: Kovács Tibor