„Az embergyerekek a legelesettebbek a világon. Teljesen védtelenül születnek meg,

de ösztönösen tudják, hogy a körülöttük lévő felnőtteknek szeretniük kell őket…”

(Steve Biddulph)

A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Óvoda, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat életében az év egyik legértékesebb időszaka május végéhez kötődik. Ilyenkor a munkatársaink számára a legfontosabb mérce az, hogy emlékezetes programcsokorral, a választáshoz gazdag kínálatot teremtő rendezvények sorával tegyük valódi ünneppé a gyermeknapot.

A hagyományos VI. Somogy Megyei Gyermekvédelmi Hétre ezúttal is egész hetet betöltő eseménysorral készültünk, egyfajta közös ajándékként, a gyermekotthonokban, a lakásotthonokban és a nevelőszülői családokban nevelkedő gyermekek és fiatalok számára.

A kiemelt nyitórendezvényre május 27-én Nagyszakácsiban került sor. A XII. „Körbejár a fakanál” - Gyermekotthoni kisszakácsok főzőversenye a királyi szakácsok földjén” címmel megrendezett gasztronómiai erőpróbán, a megjelent 480 résztvevőt Móring József Attila országgyűlési képviselő, Kövér István, Nagyszakácsi polgármestere és Tóth László Norbert, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója, valamint Tomorné Huber Éva, az intézmény igazgatója köszöntötte.

A régi hagyományokhoz hű „Szupernagyi újra kever” mottóval meghirdetett főzőversenyre fővárosi, veszprémi, Bács-Kiskun-, Heves-, Fejér-, Zala- és Somogy-megyei gyermekotthoni csapatok jelentkeztek, de idén először gyulafirátóti, egerszalóki és zirci csapatok is érkeztek a versenyre. A haangulatos eseményen versenyen kívül idén is ringbe szállt a megyei kirendeltség lelkes csapata. Amíg a kondérokban és a kemencékben főttek, sültek a verseny-étkek, aközben a résztvevő gyermekek és fiatalok számos kézműves foglalkozás és izgalmas sport program között válogathattak.

A zsűri minden ízre kiterjedő vizsgálata és alapos mérlegelése alapján, a következő helyezetteknek tapsolhatott a közönség.

 

  1. helyezett: Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon Kikötő Gyermekotthona „Jól kifőztük” csapata, valamint az SMGYK-ÓÁI-TEGYESZ Csemete és Pitypang lakásotthonának „Vad-virág” csapata
  2. helyezett: Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon „Alsóbélatelepi betyárok” csapata, valamint az SMGYK-ÓÁI-TEGYESZ Kékmadár Gyermekotthona „Kékmadarak” csapata.
  3. helyezett: Cseppkő Gyermekotthoni Központ „Cseppínyencek” csapata, valamint a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ III. számú Gyermekotthon „Bakonyi Betyárok” csapata

 

Különdíjban részesült a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Egri Gyermekotthonának az Egerszalóki Különleges Lakásotthona „Babkosztüm” csapata. Abszolút elsőnek értékelte a zsűri a Fakanál nyertesét, az intézmény Csemete és Pitypang lakásotthonának „Vad-virág” csapatát.

 

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény húsz évvel ezelőtti megjelenésével átütő változásokat indított el a gyermekvédelemben. A két évtizedes jubileum most okot és feladatot adott, a méltó visszatekintésre. A nagybajomi gyermekvédelmi csoport munkatársai olyan ünnepi vándor fotókiállítást állítottak össze, amely a törvényt megelőző évtizedek időszakát tárja a nézők elé. A mobil paravánokra rögzített, értékes tárlatot a gyermekvédelmi hét szinte minden eseményén megtekinthették a résztvevők. Tartalmában az egyedi kiállítás mellé társult az a négyperces kisfilm, amelyet ugyancsak a törvény két évtizedes jubileuma alkalmából készítettek a munkatársaink, „Így volt…” címmel. A kaposvári ajándék mozifilm vetítés férőhelyei is napok alatt gazdára találtak.

     

A rendezvénysorozat rendhagyó, újszerű meglepetéseként került a hét programjai közé május 31-én az „Egyszer volt, hol nem volt… – lélekmelegítő élőkönyvek” című rendezvény. A programnak otthont adó Zita Speciális Gyermekotthonba, meghívásos alapon érkeztek a kaposvári gyermekotthonokban és a somogyjádi lakásotthoni egységben nevelkedő kamaszkorú fiatalok.  A közreműködő vendégek sorában olyan emberekkel találkozhattak, akik szintén hátrányos, különböző okok miatt nehéz élethelyzetből indultak, és felnőttkorukra mégis teljes életet teremtettek, olyan hivatásban helyet találva, amelyet maguk választottak; nem függve másoktól. A programgazdák célja az volt, hogy a nehéz élethelyzetből hozzánk került kamaszkorú fiatalok hiánypótló, és egyben élményszerű kapaszkodóhoz jussanak, a hétköznapi csalódásaik, problémáik egyfajta ellenszereként. A meghívott közreműködők sorában Nyári Oszkár színművész-rendező, a Karaván Művészeti Alapítvány vezetője érdekes, tanulságos filmbejátszásokkal is gazdagabbá tette a délutánt. Óvári Heléna romológus és az egykor a Zita gyermekotthonban nevelkedett Orosházi Zsolt, a kaposvári Gyermek- és Utógondozó Otthon elismert gyermekfelügyelője ugyancsak megindító történetekkel és tanulságos útravalóval szolgált a gyerekek számára, ahogy a szintén itt nevelkedett Bogdán Istvánné, Szabóné Czitor Erzsébet és a kiemelkedő előadó művészi képességeiről számos esetben bizonyított, nevelőszülői családban felnőtt Kovács Mátyás is. 

A munkatársaink többsége számára az egyik legkedvesebb rendezvény a „Zene nélkül mit érek én” című tehetségkutató fesztivál, amely évről évre megerősíti azt, hogy a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében nagyon sok a kiemelkedő énektudású, ígéretes tehetségű, színpadra termett kiskorú. A Marcali Városi Sportcsarnokban június 1-jén megrendezett, értékadó fesztiválon Móring József Attila országgyűlési képviselő, Tóth László Norbert, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója, dr. Sütő László, Marcali polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A mintegy 70 fellépő sokszínű műsoros produkcióját idén is több száz fős nézőközönség élvezhette végig. A Sztárban sztár című televíziós vetélkedőben második helyezést elért Peter Sramek előadóművész meglepetés produkcióját ugyancsak nagy lelkesedéssel fogadták a résztvevők.

 

 

A kaposvári Nyár utcai Gyermek- és Utógondozói Otthon idén sem maradt adósa a hagyományos, kiemelkedő sport rendezvény követőinek. A XXII. Nyár Kupa keretében, június 2-án a fonyód-bélatelepi, a somogyvári, a nagyszakácsi gyermekotthon, a Zita Speciális Gyermekotthon és a házigazda Nyár utcai gyermekotthon csapatai, valamint a fenntartó SZGYF sportszerető munkatársai mérték össze rátermettségüket, a Berzsenyi Dániel Általános Iskola műfüves futball pályáján.

A résztvevők dicséretes küzdelmei után, végül a következő eredményekkel ért véget az ünnepi sport rangadó: 1. Nyár utcai Gyermekotthon, 2. Somogyvár, 3. II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon Fonyód-Bélatelepi Gyermekotthona, 4. SZGYF Somogy Megyei Kirendeltsége, 5. Nagyszakácsi Gyermekotthon, 6. Zita Gyermekotthon.

A sikeres programok sorát méltóképpen koronázta meg a nagyszabású zárórendezvény, a június 3-án megrendezett „Nevelőszülők - gyermekek napja”, amelynek idén a kaposvári Zita Speciális Gyermekotthon nemrégiben közös erővel megszépített udvara és meseszép parkja adott otthont. A főszervező team, a nevelőszülői hálózat kaposvári körzete, valamint a gyermekvédelmi gyámi csoport - a Szakértői Bizottság és a Zita gyermekotthon munkatársainak közreműködésével -, sokszínű, számos újszerű programelemmel tette tartalmassá és emlékezetessé ezt a hagyományos rendezvényt. A nevelőszülői családokban nevelkedő kiskorúak és fiatalok, a nevelőszülők és a munkatársaink részéről mintegy félezren vettek részt a programon, amelyen minden korosztály folyamatosan talált izgalmas programokat.  Gelencsér Attila országgyűlési képviselő megnyitója, majd Tóth László Norbert, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatójának köszöntő szavai után, a Megarox Társulat és a szegedi Pindur Pandur Gyermekszínház szórakoztatta a megjelenteket. Kézműves foglalkozások, alkalmi lövészpálya, airsoft akadálypálya, katonai fegyverbemutató, ugráló légvár, trambulin, mind-mind a jelenlévő kicsik és nevelőszülők tartalmas kikapcsolódását szolgálták. Kedves meglepetésként, „Egy család, egy palánta” címmel került meghirdetésre az a kezdeményezés, amelynek eredményeként számos család színes virágok palántáival ajándékozták meg a Zita gyermekotthont. A sok viruló palántát még aznap elültették az ajándékozók.

A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Hét megrendezéséhez kiemelkedő támogatást biztosított idén is a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. A fenntartó szervezetének segítsége mellett, az idei évben is számos további támogató segítette elő, hogy a munkatársaink értékes programsorozattal ajándékozhassák meg a Somogy megyei szakellátási rendszerben nevelkedő gyermekeket.

 „Még senki nem fedezte fel, hogy milyen mély együttérzés, kedvesség és nagylelkűség rejtőzik egy gyerek lelkében. A helyes nevelés legfőbb feladata, hogy feltárja e kincseket.” (Emma Goldman)

 

Szabó István

társadalmi kapcsolatokért felelős referens